BAKKEN: Verwennerij op Valentijn!

HALLO!

Volgende week is het weer zover: Valentijn! Zolang ik maar iets in thema kan vieren ben ik blij. Misschien dat je hier meer aandacht aan besteedt als je verliefd bent, maar ik vind Valentijn ook een perfecte dag om je als single lady eens volledig te laten gaan! Bij verwennen hoort natuurlijk zondigen en bij zondigen denk ik aan cake! Voor al wie graag in de keuken staat heb ik 2 suuuperlekkere receptjes met een kleine Valentijn touch (hmmm, alles in hartjesvorm, misschien is die touch toch niet zo klein!). Voor diegene die niet zo handig zijn in de keuken, geen nood, i’ve got you covered!

img_1320_fotorimg_1322_fotor

♥ Frangipane hartjes met abrikozenconfituur ♥

Ingrediënten

 • 125 gr kristalsuiker
 • 125 gr amandelpoeder
 • 125 gr boter op kamertemperatuur
 • 2 eieren
 • 25 gr bloem
 • een paar druppeltjes vanille-extract
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • abrikozenconfituur
 • bloemsuiker + een beetje water
 • sprinkels in de vorm van hartjes, bloemetjes,…

Oven voorverwarmen op 180°C

Aantal: 8-10 stuks ( 12 stuks indien je cupcakevormpjes gebruikt.)

Werktijd: 10 minuten voorbereiden, 15-20 minuten bakken

Dit recept kan je gebruiken voor cupcakes, kleine cakejes of je kan dit zelfs in een groot bakblik gieten. Het hangt af van wat je zelf verkiest. Ik heb gekozen voor hartvormige wegwerpvormpjes omdat deze wel toepasselijk waren!

werkwijze:

Heel simpel: gooi alles buiten de abrikozenconfituur, bloemsuiker, water en sprinkels in een mixer en mixen maar! Indien je geen mixer hebt kan dit natuurlijk ook op de ouderwetse manier: met een klopper of lepel! Ik meng dit in een mixer voor ongeveer 2 minuten tot je ziet dat het deeg wat meer volume aanneemt en wat witter wordt. Tijdens het mixen kan je in de vormpjes al een goede lepel abrikozenconfituur doen en dan een beetje openstrijken. Ik gebruik hiervoor een goede, volle koffielepel. Je moet er gewoon voor zorgen dat de bodem goed bedekt is zodat je cakejes lekker smeuïg worden onderaan. Daarna kan je in elk vormpje met een lepel een beetje deeg doen. De vormpjes zouden 3/4 gevuld moeten worden. Ik kreeg hiermee 8 hartjes. Zet je timer op 15 minuten en steek ze in de oven. Indien ze na 15 minuten nog niet gaar zijn, ga dan na 2 minuten nog eens kijken. Je kan controleren of je cakejes gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Hier mag geen deeg meer aanhangen als je deze eruit haalt! Laat de cakejes of cake daarna voldoende afkoelen (heeeeeeeeel belangrijk!). Als je een grote cakevorm gebruikt hebt laat je hem ook het beste in deze vorm zitten, anders gaat de abrikozenconfituur niet goed blijven hangen. Voor het glazuur kan je beginnen met 100 gr bloemsuiker te mengen met een eetlepel water. Wanneer dit nog niet vloeibaar genoeg is kan je er nog extra water aan toevoegen. Een theelepeltje glazuur op elk cakeje samen met wat harten sprinkels en je bent volledig klaar om je geliefde (of jezelf!) eens goed te verwennen.

Tips voor de mindere baktalenten onder ons:

 • 250_px_pf_-_frangipane_-_recto_propre1 woord: Herta frangipanedeeg. Misschien iets artificiëler qua smaak maar o zo gemakkelijk. Gewoon openen en je cakevorm of cupcakevormpjes vullen. Verdere instructies staan op de verpakking.
 • 001057724_003_164735_708Geen zin om het glazuur te maken? Of verpruts je het altijd door er teveel water bij te doen? Dokter oetker heeft heel goede instantglazuur. Openen en op je afgekoelde cakejes smeren! ( je kan hem ook in het roze verkrijgen, hello Valentijn!)

♥  Valentijncupcakes met fondant versiering en rozenconfituur ♥

img_1311_fotor

ingrediënten

 • 125 gr kristalsuiker
 • 125 gr boter op kamertemperatuur
 • 125 gr bloem
 • 2 eieren
 • 1/4 koffielepel bakpoeder
 • een paar druppeltjes vanille-extract
 • 1,5 koffielepel melk
 • 1 pak (250 gr)  witte suikerpasta (fondant)
 • groene, rode en roze kleurstof
 • aardbeien- of rozenconfituur

Oven voorverwarmen op 170°C

aantal: 12-15 stuks

werktijd: 10 min voorbereiden, 22 minuten bakken, 1 uur versieren

Dit cupcake recept gebruik ik elke keer als ik cupcakes bak en dit is eigenlijk een beetje mijn basis voor alle andere smaken die ik uitprobeer ( oreocupcakes for the win!). Ik heb dit recept gevonden op het youtubekanaal van CupcakeJemma en zij is voor mij zowat de cupcake queen! Je vindt het filmpje over hoe zij deze vanillecupcakes maakt hier.

img_1306_fotor

werkwijze:

Hoewel CupcakeJemma haar ingrediënten mooi apart mixt is het bij mij heel simpel: alle ingrediënten buiten de suikerpasta, kleurstoffen en confituur in de mixer en mixen maar! En geloof me, ik krijg nog altijd een fantastisch resultaat. Mix het deeg tot het ook weer een beetje toeneemt in volume en het een mooie, lichtgele kleur heeft. dit duurt ook weer zo een 2 tot 3 minuten. Wanneer je deeg klaar is kan je het in je cupcakevormpjes doen met een lepel. Een heel handige tool hiervoor is een ijsschepper. Deze geeft voor mij de perfecte hoeveelheid waardoor de cupjes voor 2/3 tot 3/4 gevuld worden. Ook een handige tool is deze cupcakeplaat. Zo blijven je vormpjes mooi rond en zijn je cakejes allemaal even groot. De mijne is van Wilton, maar bij hema kan je hem hier redelijk goedkoop vinden. Wie hier niet in wil investeren kan gewoon 2 cupcakevormpjes over elkaar gebruiken zodat het toch wat steviger is. 22 minuten in een oven van 170°C en je cupcakes zijn klaar om af te koelen!

Als de cupcakes afgekoeld zijn kan je deze vullen met confituur. Ik vond rozenconfituur wel toepasselijk, maar aardbeienconfituur is een goed alternatief. Als het maar rood/roze ziet! Ik gebruik hiervoor een cakeboor maar je kan evengoed een gaatje maken met een mes.

img_1310_fotor

Voor de versiering kan je eindeloos ver gaan. Ik kleur zelf mijn witte suikerpasta die ik koop bij aveve. Je kan daar ook eventueel gekleurde suikerpasta kopen als je geen zin hebt om deze zelf te kleuren met kleurstoffen. Zelf gebruikte ik rood, roze, groen en wit. Je kan het heel simpel maken door een witte onderlaag te maken met een een ronde uitsteekvorm en daar een rood hartje op te kleven. De roosjes heb ik ook gemaakt met een speciale uitsteekvorm die samen een roos vormen. Een tutorial vind je hier. Om fondant een beetje te laten kleven aan je cake en verschillende delen aan elkaar te plakken gebruik je het beste een beetje water dat je met een penseel (of back to basic: met de vinger) kan aanbrengen. Indien je dit niet ziet zitten smaken ze natuurlijk ook heerlijk met een grote toef slagroom erop!

img_1324_fotorimg_1323_fotor

Tips voor de mindere baktalenten onder ons:

 • _8380450_origAveve cupcake mix: Deze gebruikte ik vroeger ook altijd en is heel lekker. Je moet hier zelf nog boter, eieren en water aan toevoegen en dit kan onmogelijk mislopen. Voor diegene die het nog makkelijker willen maken kan je de herta vanillecake mix gebruiken voor cupcakes van te maken!
 • suikerpastagekleurde fondant: zoals ik daarnet al zei hoef je de fondant (suikerpasta) niet zelf te kleuren maar kan je deze ook al gekleurd kopen.
 • 724351f9ea3a4f8b9a70a66d009e3880-mediumVersiering: Aveve ( Ja, topwinkel voor bakgerief!) verkoopt ook marsepeinen roosjes die je perfect kan gebruiken. Deze kan je dan plaatsen in het gaatje dat je hebt gemaakt voor de confituur in te doen.

img_1328_fotorimg_1326_fotor

Ik hoop dat jullie deze receptjes eens uitproberen en laat me zeker weten wat jullie ervan vinden. En ladies geen nood, indien alles foutloopt kan je nog altijd een lekkere taart gaan halen bij de bakker!

Veel plezier!

Lissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s