BAKKEN: 3 variaties op de klassieke boerencake.

HALLO

In het teken van ‘Zondag = bakdag’ stel ik jullie graag deze 3 super gemakkelijke receptjes voor, en je hebt er zelfs maar 1 cakebeslag voor nodig. Dit is het perfecte baksel voor wanneer je een feestje hebt en je toch verschillende dessertjes op tafel wil toveren in een mum van tijd.

Het magische beslag:

 • 250 gram boter
 • 250 gram suiker
 • 250 gram bloem
 • 4 eieren
 • een koffielepel bakpoeder

Dit noemen ze ook wel de klassieke vier vierde cake aangezien je werkt met 4 eieren, 1/4 kg boter, suiker en bloem. Dit beslag is zo makkelijk te onthouden en kan voor zoveel verschillende recepten gebruikt worden. Een goede basis nodig voor je slagroomtaart? Deze boerencake is daar ook echt perfect voor.

Voor een feestje maak ik meestal het dubbele van dit beslag en verdeel dit daarna in 3 gelijke delen: 1 deel voor de donuts, 1 deel voor de wafeltjes en 1 deel voor de gebakjes. Indien je bij 1 van de gebakjes nog wat beslag over hebt kan je hier altijd nog extra wafeltjes van maken aangezien deze een hele tijd goed blijven in een koekjestrommel. Bovendien zijn ze het perfecte tussendoortje om mee te pakken naar het werk.

IMG_3473_Fotor

Cake gebakjes met rood fruit

Benodigdheden:

-Voor een heleboel gebakjes-

 • Klassieke boerencake beslag (zie hierboven)
 • 100 gram boter
 • 200 gram bloemsuiker
 • 1 eetlepel melk
 • Een beetje roze kleurstof als je graag roze botercrème hebt
 • rood fruit: bosbessen, aardbei, framboos, kersen,…

Duur: 30 minuten voorbereiden + 25 minuten bakken + 15 minuten decoreren

Verwarm de oven voor op 175°C

Werkwijze:

Mix de ingrediënten voor het basis beslag tot een mooi geheel en laat dit een 5 minuten mixen. Verdeel het deeg in kleine cakevormpjes of doe het in een groot cakeblik waar je daarna sneetjes van gaat snijden. Zet het beslag voor 25 minuten (kleine cakejes) of 45 minuten (grote cake) in de oven op 175°C. Controleer de cake met een prikker om te kijken of hij volledig gaar is en laat deze daarna volledig afkoelen. Maak in tussentijd de botercrème door eerst de boter voor een 3 minuten los te kloppen tot deze een witte kleur krijgt. Voeg daarna de bloemsuiker toe in 2 delen (dus 1/2 bloemsuiker, goed mixen, terug 1/2 bloemsuiker en goed mixen.) Voeg daarna ook nog een eetlepel melk toe en de roze kleurstof. Doe de botercrème in een spuitzak met een stervormige spuitmond (ik gebruikte diegene met 20 tandjes). Snij de kleine cakejes doormidden of snij de grote cake in plakjes zodat je een goede cake basis hebt. Doe hierop kleine ‘dotjes’ botercrème en werk af met wat rood fruit.

IMG_3486_Fotor

Wafeltjes

Benodigdheden:

 • Basis cakebeslag (zie hierboven)
 • wafelijzer
 • extra boter voor in te smeren

Duur: 10 minuten voorbereiden + 20 minuten bakken

Werkwijze:

Maak het cake beslag door alle ingrediënten een goede 3 minuten samen te laten mixen. Verwarm het wafelijzer en strijk het daarna in met wat boter zodat de wafeltjes niet blijven plakken. Schep een eetlepel deeg op het wafelijzer en wacht tot ze goudbruin zijn. Herhaal dit tot al je cakebeslag is opgebruikt. Dit is echt het gemakkelijkste wafel recept ooit, en volgens mij ook één van de lekkerste. Deze wafeltjes zijn perfect om mee te nemen naar het werk als een lekker tussendoortje, maar kunnen ook evengoed worden opgediend met wat chocoladesaus en een bolletje ijs.

IMG_3480_Fotor

Donut-éclairs

Benodigdheden:

 • basis cakebeslag (zie hierboven)
 • een donut bakvorm ( zie hier)
 • mix voor banketbakkersroom/ instant pudding ( bv. deze)
 • bloemsuiker ter decoratie

Duur: 10 min voorbereiden + 25 minuten bakken + 25 minuten decoreren

Oven voorverwarmen op 175°C

Werkwijze:

Mix alle ingrediënten voor het basis cakebeslag samen en mix een goede 3 minuten door. Vet de donut bakvorm in met goed wat boter en doe het cakebeslag in een spuitzak (geloof me, dat maakt het leven zoveel makkelijker! 😉 ). Vul de donut cakevorm en zet de donuts daarna voor 25 minuten in de oven. Prik met een satéprikker eens in de donuts om te checken of deze gaar zijn. Haal de donuts hierna uit de oven en laat ze afkoelen. Je kan terwijl de banketbakkersroom maken en deze in een spuitzak met een stervormige spuitmond doen. Snij de donuts doormidden wanneer ze volledig afgekoeld zijn, spuit er een dikke laag crème tussen en werk af met wat poedersuiker. Dit is het basis recept, nu kan je natuurlijk altijd variëren met vullingen, toppings, extra fruit,…

IMG_3478_Fotor

Dit is zo een bakrecept dat altijd en overal van pas kan komen en waar je eindeloos mee kan variëren en nu dus ook een vaste waar moet krijgen in je bak geheugen! 😉

Laat zeker weten wat jullie variaties zijn op de klassieke vier vierde cake, want ik ben alvast heel benieuwd.

It’s

cake o’ clock!

Lissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s