Hét perfecte cadeau: de Kerst cookiebox

HALLO

Kerstmis komt nu wel écht dichtbij! Ben je een echte planner zoals ik en heb je al je Kerstcadeaus al in huis gehaald? Of trotseer jij de drukte tijdens deze laatste dagen voor het perfecte kerstcadeau? Wat als ik je nu eens zou vertellen dat je niet eens veel geld moeten uitgeven voor een uniek Kerstcadeau en dan nog eentje waar letterlijk iedereen blij mee is. Je hoeft er zelfs niet eens de deur voor uit, je hoeft enkel je keukenschort aan te trekken ;-). Deze cookiebox ziet er heel feestelijk uit en is echt iets voor jong en oud! Moet het toch iets meer zijn? Dan kan je er altijd een centje tussen verstoppen. Buiten een fantastisch cadeautje is deze cookiebox ook een showtopper op elke kersttafel en het perfecte koekje bij de koffie.

IMG_4777_Fotor

Recept:

Benodigdheden:

-voor een 20 tal koekjes-

 • 375 gram bloem
 • 225  gram suiker
 • 225 gram boter
 • 1 groot ei
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel matcha groene theepoeder
 • 1eetlepel cacaopoeder
 • veenbessenconfituur
 • poedersuiker

Oven voorverwarmen op: 170 graden Celsius

Tijd: 45 minuten voorbereiden + 10 minuten bakken

Werkwijze:

 1. Neem de boter een tijdje voor het maken van het deeg uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
 2. Voeg de bloem, suiker en bakpoeder samen in een kom en meng goed door elkaar.
 3. Doe hierbij de boter en het ei en meng goed met de handen tot je een goede bol deeg krijgt.  Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3. Leg 2/3 van het deeg al in de koelkast en verdeel het overgebleven deeg nog eens in 2. Doe bij 1 deel de theelepel matcha poeder en meng goed (dit voor het groene deeg). Voeg bij het andere deel het cacaopoeder en meng goed (dit voor het bruine deeg). Rol al het deeg apart in folie en laat het voor een halfuurtje rusten in de koelkast.
 4. Voor de confituurkoekjes: Rol het vanille deeg uit tot 3-5 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een cookie cutter en doe bij de helft van de koekjes in het midden een klein figuurtje met een kleinere cookie cutter,  dit kan een kerstboompje zijn maar je kan ook kiezen voor een sneeuwvlokje of een simpel hartje. Bak de koekjes, laat ze afkoelen en strijk dan op de onderste laag een dun laagje veenbessenconfituur. Druk het bovenste laagje stevig aan en werk af met wat bloemsuiker.
 5. Voor de vanille koekjes: Rol het vanille deeg uit tot 3-5 mm dikte. Gebruik je feestelijke vormpjes of maak een afdruk bovenop het koekje.
 6. Voor de vanille ‘candy canes’: Rol het vanille deeg uit tot 3-5 mm dikte. Gebruik een cookie cutter in de vorm van een zuurstokje. Bak de koekjes, laat ze afkoelen en gebruik een chocoladestift om ze te versieren.
 7. Voor de chocolade hertjes en mannetjes: Rol het chocoladedeeg uit tot een 3-5 mm dikte. Gebruik de cookie cutters in de vorm van een klein hertje en ‘gingerbread man’.
 8. Voor de matcha kerstboompjes: Rol het matcha deeg uit tot ongeveer 3-5 mm dikte. Gebruik een kerstboomvormpje, leg de koekjes op een bakplaat en bak ze voor 10 minuten op 170°C.

IMG_4783_Fotor

De variatie is natuurlijk eindeloos! Mijn favoriet zijn absoluut de confituurkoekjes en als je dit op tafel zet na een geslaagd kerstdiner ben ik er zeker van dat deze doos heel snel leeg gaat zijn.

Lissa

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s