Assortiment van mini eclairs

HALLO!

Nu we al onze Kerst- en Nieuwjaarsplannen klein of ‘mini’ moeten houden, kunnen we natuurlijk geen grote taart voor 12 personen bestellen. Daarom vind ik het altijd leuk op van bepaalde desserts een mini versie op tafel te toveren. Dat heeft toch altijd een bepaalde schattigheidsfactor en zorgt daarboven ook voor de nodige ‘oh’s en ah’s’. Deze keer was de eclair aan de beurt. En aangezien eentje geentje is, ging ik meteen aan de slag met 4 heerlijke variaties.

Met dit recept maak je 4 verschillende eclairs die perfect samen passen: klassiek vanille, dubbele chocolade, witte chocolade – cappuccino en ruby – passievrucht. Mijn favoriet? Dat is absoluut die laatste! Een frisse passievruchten creme met een zoete toets van ruby chocolade en dat mooie kleurtje! Dat is voor mij een echte winner.

Enkele tips en tricks voor je aan dit recept begint:

 • Je kan volledig van nul beginnen, maar ik vind het altijd handig om voor sommige gebakjes een bakmix te gebruiken. Ik haal mijn bakmix voor soezendeeg bij Aveve, 100% slaagkans.
 • Ook de banketbakkersroom kan je makkelijk maken met een mix uit de supermarkt. Dr.Oetker heeft er enkele, maar ook dit is weer te vinden bij Aveve. Heb je een mix voor vanillepudding van Imperial in huis? Ook dit kan hier perfect voor dienen. Voeg gewoon iets minder melk toe dan het recept gebruikt en je krijgt een stevige vanille crème.
 • Liever grote eclairs? Je kan dit recept makkelijk aanpassen: 20 kleine eclairs of 10 grote eclairs.
 • Laat je gaan met de versiering! Liever geen suikergoed? Je kan altijd afwerken met chocoladekrullen, bessen of frambozen.
 • Werk de eclairs af per soort. Smelt bv. eerst de donkere chocolade en werk de vanille eclairs volledig af. Wanneer je alle chocolade tegelijk gaat smelten heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd om af te werken voor deze begint te stollen.
 • Have fun!

Recept

Benodigdheden:

-voor 20 mini eclairs-

 • 1 mix voor soezendeeg van Aveve of volg dit recept van Rutger Bakt
 • 1 mix voor banketbakkersroom (te vinden in de supermarkt of bij aveve)
 • 3 eieren (voor de soezen)
 • 100 ml water (voor de soezen)
 • melk (voor de banketbakkersroom)
 • 2 passievruchten
 • 2 theelepels cappuccinopoeder of 1 theelepel espressopoeder
 • 1 theelepel cacaopoeder

Voor de afwerking:

 • 50 gram ruby chocoladedruppels
 • 50 gram witte chocoladedruppels
 • 50 gram fondant chocoladedruppels
 • 50 gram melk chocolade
 • sprinkles naar keuze

Werkwijze:

 1. Maak het soezendeeg volgens de werkwijze die op de verpakking staat. Doe het deeg in een spuitzak en spuit 20 kleine streepjes van ongeveer 5 cm op een bakplaat. Zet deze voor de aangegeven tijd in de oven.
 2. Maak in tussentijd de banketbakkersroom volgens de werkwijze van de verpakking. Bij de mix van Aveve of Dr.Oetker moet je enkel melk bijvoegen en mixen. Verdeel de banketbakkersroom over 4 kommen. 1 kom blijft de vanille banketbakkersroom. Voeg bij de 2e kom een theelepel cacaopoeder bij en roer goed door zodat je een chocolade crème krijgt. Bij de 3e kom voeg je twee theelepels cappuccino oplospoeder of 1 theelepel espressopoeder voor een koffie crème. Doe voor de passievruchten crème het vruchtvlees van 2 passievruchten door een kleine zeef en meng het sap goed door de vanille crème.
 3. Wanneer de mini eclairs uit de oven komen en volledig afgekoeld zijn kan je de bovenkant er mooi afsnijden.
 4. Voor de vanille eclairs: Doe de vanille crème in een spuitzak en vul enkele eclairs met de vulling. Zet het hoedje er terug op en werk af met wat gesmolten donkere chocolade en enkele gouden versiersels.
 5. Voor de chocolade eclairs: Doe de chocolade crème in een spuitzak en vul de onderkant van de eclairs. Zet het hoedje er terug op en werk af met gesmolten witte chocolade en enkele gouden versiersels.
 6. Voor de koffie eclairs: Doe de koffie crème in een spuitzak en vul hiermee de onderkant van de gebakjes. Zet het hoedje er terug op en werk af met de gesmolten melk chocolade en enkele witte chocolade krullen.
 7. Voor de passievrucht eclairs: Doe de crème met passievrucht in een spuitzak en vul hiermee de onderkant van de eclairs. Zet het hoedje er terug op en werk af met de gesmolten ruby chocolade, enkele gedroogde rozenblaadjes en wat gouden sprinkles.

Laat je feesttafel schitteren met dit mooie assortiment van eclairs, en vooral: eet smakelijk!

Lissa

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s